Mathilde Sanders is wetenschappelijk onderzoeker en ze woont met haar gezin ten zuiden van Amsterdam.

“De natuur geeft ons opnieuw een heel duidelijke waarschuwing.”

Dagelijks leven

De impact op mijn dagelijks leven is niet zo veel als voor meesten, denk ik. Ik werk al veel thuis en overleggen via Skype is in de wetenschappelijke wereld heel gewoon. Ik heb grote kinderen die (redelijk) zelfstandig hun schoolwerk kunnen doen en zichzelf goed vermaken. Deze generatie tieners is het liefste thuis online, dus mijn kinderen vonden dit een groot feest. Zolang ik nog kan hardlopen en de hond uitlaten en aan mijn boodschappen kom, kan ik dit best lang volhouden. Zeker als de lente begint en we in de zon kunnen zitten.

Betere informatievoorziening

Een grote economische crisis wordt nu veroorzaakt door een heel klein virus. Dit raakt ons gezin omdat er meer onzekerheid ontstaat over inkomen en werkgelegenheid op zowel de korte als de lange termijn. Deze crisis schept anderzijds voor mij ook mogelijkheden om in de toekomst interessante ontwikkelingen te onderzoeken op het gebied van media. Er is veel misinformatie over het coronavirus en dit veroorzaakt veel onnodige paniek. Dus ik wil in de toekomst graag onderzoeken hoe we onze informatievoorziening kunnen verbeteren met nieuwe vormen van (data)eigendom en technologie zoals blockchain.

Consuminderen waarderen

We zien nu hoe gemakkelijk overheden plots onze vervuiling en energieverbruik drastisch kunnen verlagen. Ik hoop dat deze daadkracht ook kan worden ingezet om de negatieve gevolgen van klimaatverandering te beperken. Ik hoop dat wij nu allemaal zullen ervaren dat het leven zonder de voordelen van globalisering ook goed is. Het zou zo mooi zijn als wij ‘consuminderen’ en krimp in plaats van groei leren waarderen. Hopelijk geeft dit virus ons een flinke zet richting de opbouw van een meer duurzame lokale economie.

Belang van kwaliteitsmedia

Zoals ik al aangaf spelen online media een hele belangrijke rol bij dit soort crises. Ik denk dat de advertentie-gedreven businessmodellen van sociale media platforms met gratis nepnieuws ons niet helpen. We krijgen 24/7 een vloedgolf van corona-berichten over ons heen, waardoor we niet altijd het hoofd koel kunnen houden. Ook politici komen hierdoor sterk onder druk te staan en populisten kunnen profiteren van onze paniek en onderbuikgevoelens. Het blijkt dus maar weer hoe belangrijk betrouwbare informatie is van kwaliteitsmedia waar mensen voor betalen. Ik zie het als mijn rol om deze boodschap uit te blijven uitdragen.

Verandering op eigen leven

Ik wil door de coronacrisis nu nog liever dan vroeger een huis met een grotere tuin, waar we zelf fruit en groenten kunnen telen. Liefst hoger gelegen dan het zeeniveau en op een plek die reizen met het vliegtuig vrijwel onnodig maakt.

Wat het ons kan leren

Ik ben soms verbaasd hoe angstig mensen zijn waarvan ik het totaal niet had verwacht. Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest. Het lijkt soms alsof we allemaal als lemmingen achter de kudde aanrennen het ravijn in. We moeten leren om minder overspannen met de dood en de natuur om te gaan, denk ik. Een gevaarlijk virus ontstaat door dierenmishandeling op een markt in Wuhan en omdat wij als mensheid een plaag zijn voor de planeet. Virussen hebben als functie om overbevolking tegen te gaan. Na de bosbranden in Australië geeft de natuur ons weer een heel duidelijke waarschuwing dat we haar moeten beschermen.