Het gesprek op gang brengen om het taboe te doorbreken

Suzette Sanders en Madelon Beusink openden het nieuwe jaar met de feestelijke aftrap van hun bedrijf VeerKracht Uitvaarten. De eerste week werd een vliegende start.

“Na maanden van voorbereiding hadden we gedacht ons in januari vooral bezig te houden met onze marketing om onze naam bekend te maken in Amsterdam. Maar het liep anders. De regeltas die natuurlijk klaarstond konden we meteen oppakken, de eerste melding was een feit”, vertelt Sanders enthousiast.

Tussen de regelgesprekken door ontvangen ze zeventig gasten voor hun kick-off. “Vakgenoten en eigen familie en vrienden kwamen naar de Westervilla op begraafplaats Vredehof in Amsterdam-West om te proosten op 2020 en op onze start. De volgende dag zaten we volop in de organisatie van onze eerste uitvaart. De marketingactiviteiten moeten maar even wachten. Uitvaarten verzorgen is vanzelfsprekend waar het om draait.”

“We kenden elkaar uit het vak en besloten vorig jaar de krachten te bundelen in plaats van te gaan freelancen. Het idee om het samen vanuit een eigen visie te gaan doen, was wel heel uitdagend. We doen het dan ook echt met z’n tweeën. Tijdens de regelgesprekken richt de één de aandacht op het gesprek, de ander noteert. Daarna verdelen we de taken waardoor we snelheid kunnen maken. En de familie betaalt het vaste starttarief voor één, zonder opslag op overige kosten.”

De ambitie in het eerste jaar reikt duidelijk verder dan het begeleiden van families. “We willen vooral het gesprek over het afscheid op gang brengen. Praten over het einde en de uitvaart, over verlies en rouw is voor velen niet vanzelfsprekend. We hebben een wensenboekje gemaakt als leidraad voor zo’n gesprek en zullen mensen op sociale media uitnodigen om hun ervaringen en gedachten te delen. We willen presentaties houden om groepen te informeren over wat er allemaal mogelijk is om de uitvaart van je wensen te organiseren. De onbekendheid met wat er allemaal wel kan, is nog groot.”

En in het vak? “We merken dat er een kentering gaande is. De traditionele gesloten houding onder concullega’s maakt plaats voor meer samenwerking en kennisdelen. Ook dat staat op ons lijstje voor 2020.”