Je zou door alle berichten haast denken dat een uitvaart altijd groots en uitbundig moet zijn. Een feestje bijna, terwijl deze dag vaak allesbehalve feestelijk voelt.

Je wilt helemaal niet nadenken over de mooiste en bijzonderste locatie, welke bloemen er op de kist moeten. Of er überhaupt een kist moet komen of dat je voor een wade moet kiezen. Want dat is toch wat je nu overal ziet? In een wade, op een baar. Prachtig inderdaad, maar je wilt er eigenlijk gewoon helemaal niet mee bezig zijn. Want wat je ook doet, hoe prachtig je het ook maakt, je krijgt je geliefde er niet mee terug.

Dit horen we regelmatig. En het is ook een heel begrijpelijke reactie. Wat voor ons voorop staat, is dat het moet kloppen. Voor jou, voor de naasten en iedereen die betrokken is. En hoe de dag van de uitvaart dan wordt ingevuld, kan voor iedereen anders zijn.

Dat is waar wij bij helpen. Dat er keuzes worden gemaakt op basis van informatie, en niet op basis van wat jij denkt dat ‘moet’, of hoe het ‘hoort’.

Een uitvaart gaat over het leven

Het hoeft dus niet groots, uitbundig of vernieuwend. Belangrijker is dat je weet dat bijna alles mogelijk is. Dat je altijd een keuze hebt. Wij denken met je mee, doen suggesties en voelen aan wat passend is. Maar de keuze is en blijft aan jou. De dag van de uitvaart markeert meestal de eerste echte dag zonder de persoon die je moet missen. Dus doe wat goed voelt.

Laat deze dag weerspiegelen wie jouw geliefde was. Hoe je hem of haar wilt herinneren, of hoe je zelf herinnerd wilt worden. Een uitvaart gaat niet alleen maar over de dood. Deze dag gaat over het leven, over het leven dat geleefd is. Wat iemand kenmerkte en maakte tot wie hij of zij was. Dat hoeft niet groots te worden gevierd. Het typerende zit vaak juist in de kleine dingen.