Persoonlijke vrijheid is voor velen zo belangrijk. Pas als het er niet is, merken we hoe vanzelfsprekend we het eigenlijk vinden. Op dit moment zijn er op veel gebieden in ons leven beperkingen en regels opgelegd en dat leidt veelal tot een reactie. Angst, weerstand, berusting en soms zelfs paniek. Maar laten we vooral ook blijven zien wat er wel is. Wat er kan ontstaan in deze stilte.

Andere voorwaarden

De dood trekt zich niets aan van richtlijnen en protocollen. Maar er zijn nu wel andere voorwaarden waar we aan moeten voldoen bij het nemen van afscheid. Dat hoeft helemaal niet slecht te zijn. Want laten we het eens anders bekijken. We kunnen deze gelegenheid ook aangrijpen om keuzes te maken die we normaalgesproken niet zo snel zouden maken. Omdat je niet weet dat het ook anders kan, of omdat je het misschien ‘gek’ zou zijn om het op een andere manier te doen.

Binnen de uitvaartbranche zijn er vandaag hevige discussies gaande. Wat mag nog wel en wat niet? De branchevereniging vindt dat alleen ouders, partners en kinderen nog aanwezig mogen zijn bij een uitvaart. En dat nabestaanden anderhalve meter afstand van elkaar moeten bewaren. Wij zijn een enorme voorstander van individuele vrijheid. Zeker bij het nemen van afscheid van een geliefde. Dus ook nu richten we ons graag op wat nog wel mogelijk is, ondanks de noodzakelijke beperkingen.

Mogelijkheden uitvaart ten tijden van corona

  • Telefonisch zijn wij altijd bereikbaar voor vragen of voor het maken van een afspraak. Met inachtneming van de regels, voorzorgsmaatregelen en gebruik van gezond verstand kunnen wij ook nu nog langskomen om zaken met betrekking tot een overlijden of afscheid te bespreken.
  • Ook de verzorging van een overledene kan gewoon plaatsvinden. Wij zorgen er zoals altijd voor dat dit met respect en aandacht wordt gedaan.
  • Opbaren mag zowel thuis, als op een externe locatie. Net zoals anders.
  • Aangezien grote groepen mensen voorlopig niet meer bij elkaar mogen komen, zal de afscheidsdienst waarschijnlijk wel anders zijn dan gebruikelijk. Maar juist hierin kan de schoonheid zitten. Het kan heel troostrijk en intiem zijn om het afscheid in kleinere kring thuis (of elders) te organiseren. Met de juiste sfeer, mooie producten, passende rituelen en lieve dierbaren om je heen.
  • Mocht er behoefte aan een groter afscheid zijn, dan is er altijd de mogelijkheid om op een later moment nog een herdenkingsdienst te organiseren. Niet gebonden aan tijd of locatie, maar waar en wanneer dat voor jullie goed voelt.

Ook wanneer keuzes ogenschijnlijk beperkt zijn, helpen we jullie graag bij het maken van de juiste op basis van wat er nog wel mogelijk is.

* We zullen dit blog updaten mochten er nieuwe ontwikkelingen bekend zijn.